A máriatövis további felhasználási módjai

A máriatövis nemcsak a májgyulladás és a mérgezéses májkárosodás esetén kiváló szer, hanem még számos más előnye is van. A máriatövissel például gyógyítható az Amanita gombamérgezés következtében létrejövő májkárosodás is, melyet a gyilkos galóca okoz. A penicillin és a hiperbár oxigénhez hasonló mértékben javította a máriatövis ezen betegek állapotát. Amikor a penicillinbe silybin került, akkor megnőtt a beteg túlélési esélye. Egy másik kísérletben 18 embert vizsgáltak, akik gyilkos galócát fogyasztottak és korrelációt véltek felfedezni a silybin terápia megkezdése előtti idő és a mérgezés súlyossága között. Az adatok azt mutatják, hogy a súlyos májkárosodás az amanita gombamérgezésnél meg lehet előzni, ha a mérgezett személyen 48 órán belül megkezdik a silybin terápiás.

máriatövis

Egy 2007-es eseményen egy hattagú családot kezeltek máriatövissel, hogy megmentsék őket a lenyelt mérgező gomba hatásaitól: a hat emberből 5 teljesen felépült, a 6. személynél, a nagymamánál is gyógyulási folyamatok léptek fel, de egy veseelégtelenség mégis legyőzte őt. 

A máriatövis azonban nemcsak a májbetegségek gyógyítására kiváló, hanem bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet és az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegek esetében, akik szintén szenvedhetnek cirózisban. Csökkenti továbbá a rákos sejtek mennyiségét mell-, méhnyak- és prosztatarák esetében. Képes csökkenteni a kemoterápiás gyógyszerek májat károsító hatásait is, de egy klinikai tanulmány kimutatta, hogy a hepatitisek esetében a máriatövissel javíthatóak a májfunkciók is. A silymarin potenciálisan használható a diabetes nephropathia esetében is.

Ezenfelül a máriatövis étkezési célokra is felhasználható: a 16. század környékén nagyon népszerű volt ez a növény és szinte minden részét elfogyasztották. Gyökereit meg lehet enni nyersen vagy főtten, illetve vajban kisütve is. A fiatal, tavaszi hajtások levághatóak és szintén fogyaszthatóak sütve és főzve. A múltban még a tüskés leveleket és a virágot is elfogyasztották, a szárakat pedig egy éjszakára beáztatták, hogy eltüntessék enyhe kesernyés ízét. A leveleket is megtisztították a tüskéktől, megfőzték és a spenót helyettesítésére nyers salátákba rakták bele. 
 

A máriatövis és a cukorbetegség

A máriatövis ígéretesnek bizonyul a cukorbetegség és a cukorbetegséghez tartozó szövődmények megelőzésében is, beleértve a különböző sérüléseket, a veseproblémákat és a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. a máriatövist gyakran használják, hogy méregtelenítsék a cukorbetegek máját és támogassák annak működését. Mivel a máriatövis gazdag antioxidánsokban is (ezek olyan természetes anyagok, melyek hatékonyan lépnek fel a szabad gyökök károsító hatásaival szemben.), ezért a cukorbetegek általános egészségügyi állapotát is javítja. Sok a diabétesszel összefüggő komplikáció kötődik az oxidatív stresszhez (így nevezzük azt a folyamatot, mely a szabad gyökök túltermelődésének eredmény), ezért lényeges, hogy minél több antioxidáns jusson a cukorbeteg szervezetébe. Mivel a máriatövis is véd az oxidatív stressz ellen, ezért lehet nagyon hatásos a cukorbetegség kezelésében. 

Eddig ugyan kevés tanulmány irányult kifejezetten a cukorbetegség és a máriatövis kapcsolatának vizsgálatára. A rendelkezésre álló tanulmányok közül érdemes kiemelni egy 2006-os tanulmányt, mely a Philotherapy Research-ben jelent meg és amelyben 51 fő 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyént vizsgáltak meg. Négy hónapon át a csoport fele placebot, a másik fele silymarint kapott. A kutatás végén a silymarinos csoportnál jelentős csökkenés volt megfigyelhető a teljes és a rossz (LDL) koleszterin szint mértékében. Emellett úgy tűnt, hogy a silymarin képes normalizálni a vércukor szintet is.

A laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy a máriatövis segíthet a cukorbetegség kezelésében, mivel csökkentik az inzulinrezisztenciát is. Egy 2005-ben közzétett jelentés szerint a sylimarin két antioxidánsa és a rezveratrol (a vörös szőlőben található antioxidáns) segíthet az inzulinrezisztencia csökkentésében is.

Továbbá van némi bizonyíték arra nézve is, hogy a máriatövis segíthet a cukorbetegség következtében megjelenő vesekárosodás megelőzésében is. A National Instituties of Health a máriatövist “valószínűleg hatásos”-nak minősítette a cukorbetegség kezeléséven. 

Hol kapható?

Máriatövis kivonatextra kapszula 80 db BioCo

Máriatövis kivonat extra kapszula 80 db BioCo

Értékes szilimarin hatóanyaggal a máj és az epe egészségének megőrzéséért.

Ár: 4190 Ft
Megnézem

Vitaking Máriatöviskivonat 500mg 80db kapszula

Vitaking Máriatövis kivonat 500mg 80db kapszula

A máriatövist régóta használják a népi gyógyászatban, a máj egészségének támogatására. A máj az egyik legfontosabb szervünk, rengeteg feladatot lát el. Jó működése az egész testre kihat és persze gyengesége is csak éppen ellenkező módon. A máriatövis gyógynövény segíti a máj megfelelő működését. Védi májunkat, illetve segíti a regenerálódását a rengeteg káros megterhelés után.

Ár: 2520 Ft
Megnézem
Újdonság

Interherb Napi1 Máriatövis Extraktum 60db

Interherb Napi1 Máriatövis Extraktum 60db

A Máriatövis hozzájárul a máj egészségének megőrzéséhez, a megfelelő májfunkciók fenntartásához. Támogatja az egészséges májműködést, a májszövet, illetve a májsejtek normál regenerációját, hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

Ár: 3590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!