A máriatövis egészségügyi hatásai

Már bizonyított, hogy a máriatövis a máj védelmezőjeként lép fel a különböző betegségek ellen, így kiválóan alkalmazható a májcirózis, a krónikus hepatitis (májgyulladás), a toxin okozta májgyulladás megelőzésére és kezelésére, beleértve a súlyos májkárosodást, az Amanita phalloides nevezetű betegséget is, melyet a gyilkos galóca mérgezése vált ki, valamint az epehólyag betegségeket is ide lehet sorolni.

máriatövis

A szakirodalomban meglehetősen eltérően vélekednek a silymarin működéséről, de jótékony hatásait elismerik. A kísérleteket felülvizsgáló kutatások megállapították, hogy a máriatövis és származékai a jelek szerint jelentősen befolyásolja az alkoholbetegek és a hepatitis C-ben vagy B-ben szenvedők állapotát. Egy kutatás szerint, melyet az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szervezete végzett, jogosnak ítélhető az, hogy az orvosi ellátások során felhasználják a máriatövis erejét, sajnos azonban a vizsgálatokat a mai napig egyenetlenül végzik, így nem engedik, hogy határozott következtetéseket vonjunk le a máriatövis hatékonyságát illetően és a napi ajánlott mennyiség sem határozható így meg pontosan.

A kutatások azonban egyértelműen bizonyítják, hogy a máriatövis kivonata segíti a toxin okozta májkárosodás megelőzését és a károk helyreállítását is, melyeket a májat mérgező vegyszerek és a gyógyszerek idéztek elő. Egy kísérlet során azok a munkások, akik ki voltak téve a mérgező vegyi gőzök egészségkárosító hatásainak (toluol, xilol) máriatövis kivonatot kaptak (80%-os silymarin tartalommal) vagy a placebo csoportba kerültek és harminc napon át megfigyelték pket. Azoknál a munkásoknál, akik kaptak a silymarinból jelentős mértékű javulás volt megfigyelhető a májfunkciós tesztek végzésekor és a vérlemezke számban is. A silymarin hatásosságát vizsgálták a kábítószer okozta májkárosodásban szenvedőknél is. Az eredmények itt is biztatónak tűntek. A lipidek oxidációja csökkent és a májkárosodás mértéke is kisebb lett ezeknél a betegeknél. 

Egy 2009-ben megjelent tanulmány szerint a máriatövis még akár a rákos betegek számára is segítséget jelenthet, mivel csökkenti a májban a kemoterápia káros hatásait.
 

A máriatövis egészségügyi hatásai

A máriatövis, ha nem is a legnépszerűbb, de egyre szélesebb körben ismert bogáncs faj. A máriatövisről úgy hiszik, hogy képes nagymértékben javítani bizonyos májbetegségeket, így akár a hepatitist is, kivonatát, a silymarint már régóta használják a gyógyászatban. a máriatövis egyetlen és meglehetősen ritkán jelentkező mellékhatása az enyhe gyomor és bélrendszeri görcsök jelentkezése lehet. De ennek előfordulási aránya megegyezik a placebo csoportéval. Ritkán a máriatövis hashajtó hatásáról is beszámoltak.

A hagyományos máriatövis kivonat a máriatövis magjából készül, ami mintegy 4-6%-ban tartalmazza a silymarin nevezetű anyagot. A kész kivonat körülbelül 65-80%-ban tartalmazza ezt az anyagot, ezenfelül 20-35%-ban zsírokból áll (pl. linolsav). A silymarin komplex keveréke polifenol molekulákból épül fel, melyek közül hét a flavonolognánokhoz tartozik (silybin A, silybin B, isosilybin A, isosilybin B, silychristin, isosilychristin, silydianin) és egy közölük flavonoid (taxifolin). A silymarin elsősorban két diasztereoizomer keveréke: a silybin a-é és a silybin B-é, melyek nagyjából 1:1 arányban vannak jelen a készítményben. 

A klinikai vizsgálatok során a silymarint a betegek 420-480 mg-os napi adagban kapták napi 2-3 adagra elosztva, azonban nagyobb adagokkal (napi 600 mg) kezelték már a II. típusú cukorbetegséget, de 600-1200 mg-mal a krónikusan fertőzött hepatitis C betegségben szenvedőket is. A máriatövis optimális adagolását tehát még nem állapították meg, viszont a pozitív hatásai nyilvánvalóak. Köztudott róla az is, hogy gyorsan képes elmulasztani a másnaposságot. 

Sok évszázadon keresztül használták a máriatövist a máj gyógyítására igen eredményesen, 1970 óta pedig egyre több kutatás irányul lehetséges gyógyászati felhasználására és a silymarin biológiai aktivitását vizsgálandó, de az eredmények elég sokszo eltérő eredményeket mutattak. Viszont minden tudós egyetért abban, hogy a máriatövis jó hatással van a májra, jelentősen javítja annak működését. 

Hol kapható?

Máriatövis kivonatextra kapszula 80 db BioCo

Máriatövis kivonat extra kapszula 80 db BioCo

Értékes szilimarin hatóanyaggal a máj és az epe egészségének megőrzéséért.

Ár: 3450 Ft
Megnézem

Vitaking Máriatöviskivonat 500mg 80db kapszula

Vitaking Máriatövis kivonat 500mg 80db kapszula

A máriatövist régóta használják a népi gyógyászatban, a máj egészségének támogatására. A máj az egyik legfontosabb szervünk, rengeteg feladatot lát el. Jó működése az egész testre kihat és persze gyengesége is csak éppen ellenkező módon. A máriatövis gyógynövény segíti a máj megfelelő működését. Védi májunkat, illetve segíti a regenerálódását a rengeteg káros megterhelés után.

Ár: 2520 Ft
Megnézem
Újdonság

Interherb Napi1 Máriatövis Extraktum 60db

Interherb Napi1 Máriatövis Extraktum 60db

A Máriatövis hozzájárul a máj egészségének megőrzéséhez, a megfelelő májfunkciók fenntartásához. Támogatja az egészséges májműködést, a májszövet, illetve a májsejtek normál regenerációját, hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

Ár: 3590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!